16
jan

Iedere week versturen wij voor BNI Aubergine  een nieuwsbrief naar de leden en gasten. Naast een samenvatting van de bijeenkomst delen we de adviezen uit de wekelijkse 4 minuten training. De nieuwsbrief is te downloaden via deze link

De adviezen kan je overal toepassen, ook in je online communicatie

Laat OMA thuis, gebruik LSD en neem ANNA mee. Smeer NIVEA, wees een OEN en maak je niet DIK.

Laat OMA thuis
Met OMA wordt bedoeld dat je in een gesprek je Oordelen, Meningen en Adviezen voor je moet houden. Sommige mensen zijn erg goed in het oordelen, het geven van hun mening en het geven van adviezen. Maar lang niet altijd, of beter gezegd nooit, zit je gesprekspartner hier op te wachten.

Gebruik LSD
Met LSD wordt bedoeld dat je beter moet Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Luister naar wat de ander zegt, vat dit daarna samen en vraag hierop door. Let bij het luisteren niet alleen op de woorden die worden gebruikt, maar ook op de lichaamstaal. Door samen te vatten check je of je goed hebt begrepen wat de ander duidelijk wilde maken. Door goed door te vragen zorg je ervoor dat alles duidelijk wordt.

Neem ANNA mee
Met ANNA wordt bedoeld dat je Altijd moet Navragen en Nooit moet Aannemen. Dit gaat zo vaak mis. Meestal gebeurt het tegenovergestelde en nemen mensen aan wat ze zelf denken dat de waarheid is zonder na te vragen of dit wel klopt.

Smeer NIVEA
Met NIVEA wordt in dit geval niet die crème, scheerschuim of gezichtsverzorging bedoeld, maar Niet Invullen Voor Een Ander. Ook hier wordt veel misbruik van gemaakt in de vorm dat men wel denkt te weten wat de ander denkt of bedoelt. Dit is ook een valkuil, want het komt regelmatig voor dat je er naast zit.

Wees een OEN
Met wees een OEN wordt bedoeld dat je in een gesprek Open, Eerlijk en Nieuwsgierig moet zijn. Sta open voor een andere mening, wees eerlijk in wat je er zelf van vindt en wees nieuwsgierig naar de motivatie van de ander.

Maak je niet DIK
Met maak je niet Dik wordt bedoeld dat je moet Denken In Kwaliteiten. Vaak geven mensen alleen aandacht aan de dingen die niet goed gaan of negatieve eigenschappen van een ander, maar probeer ook aandacht te geven aan de dingen die wel goed gaan of aan de kwaliteiten van anderen.

Comments are closed.