06
jun
0 Geen reacties
dgn

Is er leven na de AVG? 

Ja hoor, ook na 25 mei en onder de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) mag je nog gewoon nieuwsbrieven versturen! Er is weliswaar het een en ander veranderd in de regelgeving, maar veel zaken waren al eerder vastgelegd in de Telecomwet. Zo mocht je al veel langer mensen niet ongevraagd op je mailinglijst zetten. Toch is het goed om wel even kritisch naar je e-mailactiviteiten te kijken. Soms kun je met een eenvoudige aanpassing eventuele problemen voorkomen.

Kies voor een dubbele opt-in

In de AVG is de dubbele opt-in niet verplicht, maar in de praktijk wel verstandig. Volgens de nieuwe richtlijn moet je immers kunnen bewijzen dat de ontvanger toestemming heeft gegeven om te mailen. Via een dubbele opt-in moet de ontvanger zijn mailadres nogmaals bevestigen en weet je dus zeker dat hij of zij zichzelf bewust heeft aangemeld.

Zorg voor een duidelijke afmeldlink

Ook niet nieuw, maar wel belangrijk: zorg ervoor dat lezers van je nieuwsbrief zich eenvoudig kunnen afmelden. Plaats in iedere mailing een duidelijke uitschrijflink en verplicht afmelders niet om eerst een hele vragenlijst invullen.

Vraag niet meer dan nodig

Maak het niet alleen makkelijk om af te melden, maar vooral ook om aan te melden. Vraag mensen daarom niet meer dan noodzakelijk is. In principe is een mailadres voldoende en om je mailing persoonlijk te maken, kun je voor- en/of achternaam vragen. Wanneer je ook nog vraagt om adres, telefoonnummer, geboortedatum, enzovoort wordt de drempel om aan te melden alleen maar hoger.

Doe wat je belooft

Geef je aan een maandelijkse nieuwsbrief te sturen, hou je dan ook aan die frequentie en ga niet wekelijks mailen. En beloofde je nuttige tips, stop je nieuwsbrief dan niet vol met schreeuwerige aanbiedingen.

Klanten mailen mag

Bestaande klanten (personen of bedrijven met wie je een factuurrelatie hebt) kan je gewoon via de mail benaderen en hoef je niet om een extra opt-in te vragen. Belangrijk is daarbij wel dat het gaat om soortgelijke diensten of producten die ze bij je afnemen of hebben gekocht.  Ook nu ben je wel verplicht om een uitschrijflink in je mail op te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *