17
sep

Ja echt, ik zie ze nog steeds voorbijkomen. Nieuwsbrieven met als onderwerpregel ‘Nieuwsbrief’ of – doe ‘ns gek – ‘Nieuwsbrief september’. Nou, als dat niet uitnodigt om verder te lezen ;-)…  Er valt veel te vertellen over de kunst van het schrijven van goede onderwerpregels. Het slechte nieuws is dat niemand echt het geheim kent van de perfecte onderwerpregel. Het goede nieuws: een aantal handvatten kan helpen om die perfectie in ieder geval te benaderen.

Onderwerpregel als vishaakje

Als je gaat vissen, doe je een stukje aas aan je vishaakje. Voor je nieuwsbrief is de onderwerpregel het vishaakje waarmee je je lezer wat ‘lekkers’ voorhoudt. Hou dat beeld eens in gedachte wanneer je de tekst schrijft.

Actief taalgebruik

Passief: Goede onderwerpregels worden gewaardeerd door lezers.

Actief: Lezers waarderen goede onderwerpregels.

Merk je het verschil? Zo’n actieve zin – dus zonder ‘worden’ – is veel sterker.

Wees helder

Je hebt slechts een paar woorden ter beschikking om de ontvanger van jouw nieuwsbrief te overtuigen dat hij verder moet lezen. Maak daarom goed duidelijk over welk onderwerp jouw bericht gaat.

Prikkel de nieuwsgierigheid

Mensen zijn nieuwsgierig. Daar kun je op verschillende manieren op inspelen.

  • Stel een vraag. Wil jij betere onderwerpregels schrijven?
  • Poneer een stelling. Meer omzet met goede onderwerpregels.
  • Maak een lijst. 10 tips voor betere onderwerpregels.
  • Kondig iets nieuws aan. Nieuwe inzichten over onderwerpregels.
  • Begin met ‘Hoe…;. Hoe schrijf je goede onderwerpregels?

Hou het kort

Nee, ik geef je geen maximaal aantal woorden of tekens waaruit je onderwerpregel mag bestaan. Probeer het alleen wel zo kort mogelijk te houden. Schrap overbodige woorden en schrijf getallen in cijfers. Voorkom dat de onderwerpregel in de inbox wordt afgebroken.

Verplaats je in de lezer

Bovenstaande tips zullen je helpen bij het schrijven van goede onderwerpregels. Maar het beste advies dat ik je kan geven, is jezelf verplaatsen in je lezer. Ga in de stoel van de ontvanger zitten en vraag je af wat je dan zou willen lezen. Wat trekt je aandacht en wat prikkelt om verder te lezen? Blijf je continu verdiepen in je doelgroep!

Veel visplezier!

 

Anita Schregardus is eigenaar van Tekst Unlimited en mede-initiatiefnemer van De Goede Nieuwsbrief. Maandelijks tips ontvangen voor de effectieve inzet van digitale nieuwsbrieven? Schrijf je nu in. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *